6 Mar
2018

Fotobanner-website

De theatervoorstelling BOERDERIJ IN DE BUURT ‘gaat in gesprek’ met het publiek, over nieuwe kansen op het platteland.

De aanwezigheid van historische boerderijen is voorwaarde om prettig te wonen, te werken en te recreëren op het platteland. Behoud van de boerderijen en het creëren van nieuwe functies zijn belangrijk. Het gebouwde agrarisch erfgoed is als vanzelfsprekend verbonden met het omliggende land. Daaraan ontleent het zijn betekenis. Ook de sociale structuur waarvan de bewoners van de boerderijen deel uitmaken speelt een grote rol. De van oorsprong agrarisch cultuur ontmoet “stadse” invloeden. In de huidige maatschappij komt er steeds meer nadruk te liggen op de eigen rol van de eigenaar, de buren en andere partijen. Dat leidt tot nieuwe keuzes en oplossingen. Daarover gaat dit toneelstuk. En: het publiek krijgt aan het eind van de voorstelling de gelegenheid op de inhoud te reageren

Data voorstellingen:
vrijdag 25 mei: 19.30 uur
zaterdag 26 mei: 14.30 uur

Vrijdag 25 mei
Ontvangst vanaf 19.00 uur.
De voorstelling start om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur. Prijs € 10,- p.p. Dit is inclusief koffie vooraf en een drankje en hapje na afloop.

Optie: Deelname aan een origineel Zeeuws buffet, vanaf 18.00 uur. Hiervoor vragen wij een extra bijdrage van € 15, – per persoon. (Inclusief een drankje)

Zaterdag 26 mei 2018
Ontvangst vanaf 14.00 uur.
De voorstelling start om 14.30 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur. Prijs € 10,- p.p. Dit is inclusief koffie vooraf en een drankje en hapje na afloop.

Optie: Deelname aan een originele Zeeuwse lunch, vanaf 13.00 uur. Hiervoor vragen wij een extra bijdrage van € 15, – per persoon. (Inclusief een drankje)

Reserveren:
Gelieve uiterlijk 15 mei 2018 te reserveren via e-mail boerderijenstichting@scez.nl of telefonisch via 0118-670607.
Bij de reservering gaarne vermelden de datum van bezoek, het aantal personen en of u deelneemt aan de maaltijd vooraf. U ontvangt dan een bevestiging van uw aanmelding met daarbij het betaalverzoek.
Het aantal plaatsen voor het theater is beperkt tot 100. Gelieve tijdig te reserveren om teleurstelling te voorkomen.

De organisatie is in handen van de Boerderijenstichting Zeeland.

 


 

Het verhaal

Boris en Emma hebben 30 jaar geleden een boerderij gekocht en opgeknapt. De boerderij heeft nu een woonbestemming. Emma is kostwinner, zij heeft een goedlopend internationaal bedrijf en is eigenlijk altijd op reis. Boris is lifestylecoach en werkt vanuit de boerderij. Een groot deel van het onderhoud van de boerderij en de tuin wordt bekostigd door yogalessen en meditatie/lifestyle coaching die hij in de tuin en de verbouwde stallen organiseert. Boris en Emma hebben geen kinderen.

Emma’s ouders, Jet en Hans, wonen in een caravan op het erf. Emma’s vader hielp en helpt Boris nog steeds mee met klussen op de boerderij. Ongeveer vijf jaar geleden ontstond het plan om de schuur op het erf om te bouwen tot tweede woning, waar de ouders van Emma hun intrek zouden nemen en hun oude dag zouden slijten. Ze trokken in de caravan met de verwachting dat ze meteen aan de verbouwing van de schuur zouden kunnen beginnen.

Het verbouwingsproject is gestagneerd. De schuur blijkt binnen de stankcirkel van buurman (boer) Bart te vallen en kan daarom geen woonbestemming krijgen. Emma, Boris en Saar (gebiedsmanager) proberen Bart zover te krijgen dat hij zijn bouwblok verplaatst. Hij weigert, hij wil juist uitbreiden; dat is de enige mogelijkheid om de zaak draaiende te houden, zodat Kees, zijn zoon, de boerderij straks kan overnemen.

De schuur raakt steeds verder in verval en de situatie escaleert. Er komt storm. De moeder van Emma pakt haar koffers. De bliksem slaat in de schuur…

Boerderij in de buurt